React Js

React Framework

ReactJS Facebook geliştiricileri tarafından kullanıcı uygulama arayüzü (frontend) geliştirmek amacı ile geliştirilmiş bir JavaScript kütüphanesidir.

Tek sayfa uygulamalar geliştirirken sayfalar arasında kolayca gezinmeniz için bir kütüphane. Örnekler ile anlatım.

react router ile sayfalar arasında gezinme

React uygulamaları geliştirirken map metodu oldukça sık kullanılır. Bu kullanımın detaylarını birlikte inceleyelim.

ReactJS Map Kullanımı

Çok sevilen CSS Bootstrap kütüphanesini React ile kullanmanız için geliştirilmiş güzel bir kütüphane.

React Bootstrap İle Sayfa Tasarımı

SON YAZILAR

React JS ile ilgili olarak sitemiz yazılmış olan son yazılar.


create-react-app

Create React App

React ile uygulama geliştirmenin en hızlı ve etkin yolu create-react-app kütüphanesini kullanmaktır. Sizin için gerekli olan tüm bileşenleri ile bir uygulama çatısı geliştirir. Devamını Oku…

Bildirimsel Geliştirme

Tasarıma odaklanın. Bileşeninizi ve verinizi ekleyin geri kalan işlemleri sizin için React halletsin. Daha az işlem ile daha harika arayüzler geliştirin.

Neden React Kullanmalı?

Deklaratif

React, etkileşimli kullanıcı arayüzleri oluşturmayı zahmetsiz hale getirir. Uygulamanızdaki her durum için basit görünümler tasarlayın ve React, verileriniz değiştiğinde doğru bileşenleri verimli bir şekilde güncelleyecek ve oluşturacaktır.Bildirime dayalı görünümler, kodunuzu daha öngörülebilir ve hata ayıklamayı kolaylaştırır.

Bileşen Tabanlı

Kendi durumlarını yöneten kapsüllenmiş bileşenler oluşturun, ardından bunları karmaşık kullanıcı arayüzleri oluşturmak için oluşturun.

Bileşen mantığı, şablonlar yerine JavaScript’te yazıldığından, zengin verileri uygulamanızdan kolayca geçirebilir ve durumu DOM’nin dışında tutabilirsiniz.

Bir Defa Yaz Heryerde Çalıştır

Teknoloji yığınınızın geri kalanı hakkında varsayımlarda bulunmuyoruz, böylece mevcut kodu yeniden yazmadan React’te yeni özellikler geliştirebilirsiniz.

React ayrıca Node kullanarak sunucuda işleyebilir ve React Native kullanarak mobil uygulamaları çalıştırabilir.

React Öğrenmek İçin Neler Gerekli?

React Öğrenmek İçin Ne Gerekli?

React ile geliştirme yapmak istiyorsanız öncelikle HTML, CSS ve JavaScript bilmeniz gerekir. Özellikle ES6 yazım bilgisine sahip olmanız önemlidir. Bu bilgiler sizin React ile uygulama geliştirmeniz için yeterli olacaktır. Fakat üst düzey geliştirmeler için ayrıca Bootstrap gibi bir CSS kütüphanesi de kullanmasını bilmek de önemlidir. İyi bir kurs ile kendinizi hızlı bir şeklilde geliştirebilirsiniz.

React İçin Editör Tercihi

Hangi Editörü Kullanmalı?

React ile geliştirme yaparken editör tercihi genel olarak kullanıcının taleplerine bağlıdır. Sıradan bir metin düzenleyici ile geliştirme yapılabilir. Bununla birlikte yazım deneyimini geliştirmek ve hızlı bir geliştirme ortamı için farklı editörler arasından tercih yapmak gerekecektir. Günümüzde yaygın olarak kullanılan editörlerden VS Code en çok tercih edilen editörlerdendir. Yine Atom kullanabileceğiniz eklenti destekli editörlerden bir tanesidir. Kate Editor kullanabileceğiniz ücretsiz bir uygulamadır.

Sık Sorulan Sorular

2022 Yılında React öğrenmeli miyim?

React Js geliştirilmeye başladığı 2011 yılından beri güncelliğini koruyan ve aynı zamanda da sürekli gelişen bir kütüphane. Eğer siz arayüz tasarlamak istiyorsanız 2022 yılında da React öğrenmek kariyeriniz için önemlidir.

React JS öğrenmek zor mu?

Öncelikle React öğrenmeden HTML, CSS ve JavaScript dillerini öğrenmeniz gerekir. Sonrasında React öğrenmek hem kolay ve hem de oldukça zevkli. Burada sizin ne kadar gayret göstereceğiniz de önemli bir faktör. Bu nedenle düzenli çalışmak önemlidir.

ReactJS öğrenmek için HTML ve CSS gerekli mi?

React bir arayüz geliştirme kütüphanesi. Bu nedenle arayüz geliştirirken HTML ve CSS bilgisi gereklidir. Ayrıca JavaScript dilini de bilmek gerekiyor. Bu nedenle bu dilleri bilerek öğrenmeye başlamak gerekir.

React mi JavaScript mi daha iyidir?

JavaScript bir programlama dili fakat React ise JavaScript ile yazılmış bir kütüphanedir. Bu açıdan karşılaştırma yapamayız. Fakat saf JavaScript kullanımı ile React kullanımını karşılaştıracak olursak, arayüz tasarımında React kullanımı daha kolay ve hızlıdır. Bu nedenle tercih edilir.

React JS çok mu popüler?

Günümüzde arayüz (frontend) geliştirmek için kullanılan onlarca kütüphane ve framework vardır. Bunlardan bir tanesi de React JS’dir. Bu kütüphane en popüler frontend kütüphanelerinden biridir. Npmjs üzerinde görüldüğü gibi haftalık onbeş milyonun üzerinde indirme yapılmaktadır.

React nasıl bir programlama dildir?

Aslında React bir programlama dili değildir. Sadece arayüz oluşturmak için yazılmış bir JavaScript kütüphanesidir. React ile bir arayüz geliştirirken JavaScript programlama dili kullanılır.

React JS Öğrenmek Gerekli Mi?

Günümüzde hızlı bir şekilde ürün çıkarmak önemlidir. Tasarımcıya ve geliştiriciye bu yönde yardım edecek araçlar da bu nedenle oldukça popüler olmaya başladı.

React JS frontend geliştiricileri ( UI ) için daha hızlı ve kolay bir şekilde arayüz çıkarmalarına olanak sağlayan bir kütüphane. Büyük bir geliştirici desteğine sahip olmasıyla birlikte eklenti desteği de oldukça geniş. İstediğiniz hemen her konuda bir eklentiye sahip.

Bu sebepten ReactJS öğrenmek bir zorunluluk olmasa da arayüz geliştiricilerinin hayatını kolaylaştıran bir yere sahip.

React İle Kod Yazma

React kullanıcı arayüzü oluşturmaya yarayan açık kaynak kodlu bir javascript kütüphanesidir. Facebook önderliğinde bir geliştirici grubu tarafından geliştirilmekte olan React, Model-View-Controller prensibine uygun olarak oluşturulmuştur.

Wikipedia

JSX Nedir?

JSX bir JavaScript sözdizimi uzantısıdır. Arayüz oluştururken aynı anda HTML, CSS ve JavaScript kodlarını bir arada kullanmak için geliştirilmiştir. JSX ile bir bileşen oluşturulurken bileşen içerisinde gerekli görüldüğünde HTML ve CSS kodları kullanılabilir. Bu geliştirici açısından kodları yazarken daha kolay bir şekilde işlem yapmasını sağlar. Bir DIV içerisine bir değişken koymak veya bir map döngüsü ile liste oluşturmak çok kolaylaşır.

Component Nedir?

React JS ile geliştirme yaparken özel bir işlem veya bir arayüz bölümünü oluşturduğumuz eklentilere component ( bileşen ) adı veriyoruz. Bileşenler ile arayüz üzerinde istediğimiz gibi özel bir bölüm oluşturabilir ve onu istediğimiz her yerde kullanabiliriz. Mesela, müşteri bilgilerinin tutulduğu bir bileşen oluşturabilir ve ona kendi sitillerini verebiliriz. Bu bileşeni istediğimiz farklı bir sayfa veya bileşen içerisinde olduğu gibi kullanabiliriz.

Virtual Dom Nedir?

Document Object Model, “DOM“, “Belge Nesnesi Modeli” anlamlarına da gelmektedir. Virtual DOM ise DOMun React tarafıdan oluşturulmuş bir kopyasıdır. Tarayıcılar DOM (belge) üzerinde bir değişiklik olduğunda sayfayı baştan yeniden oluştururlar. Oysa React Virtual DOM ile gerçek DOMu karşılaştırır ve aralarında bir fark varsa sadece farklı olan bölümü günceller. Bu da beraberinde performans artışı getirecektir. Gereksiz render işlemi yapılmaz.

Faydalı Kaynaklar

Ücretli ve Ücretsiz React Dersleri

React ile uygulama geliştirmek için sabırsızlanıyorsanız, hem ücretli ve hemde ücretsiz react dersleri veren harika sitelerden bazılarını sizin ile paylaşıyoruz. Sizde şimdi bu kurslara kayıt olarak kariyerinize yeni bir beceri ekleyebilirsiniz.

BDK Akademi – React Kursu

Bir milyon istihtam kapasımında React JS öğrenerek sonrasında sertifika alabileceğiniz ücretsiz bir kurs. Bu eğitimin amacı React ile Web Geliştirmeyi sıfırdan ileri seviyeye gelecek şekilde öğretmektir.

Geleceği Yazanlar – React JS

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinin tercih ettiği, günümüzün en popüler arayüz geliştirme araçlarından biri olan React.JS’i bu eğitimle birlikte tüm yönleriyle öğrenebilirsiniz.

Patika.dev React Dersleri

React, kullanıcı arayüzü oluşturmak için bir JavaScript kütüphanesidir.Web programlama dünyasına başlamak istiyorsanız React en iyi seçeneklerden biri olacaktır.

Udemy React Kursları

Udemy üzerinde bulunan onlarca React kursundan istediğinizi seçerek öğrenmeye hemen başlayabilirsiniz. Farklı öğretmenlerden her seviye için istediğiniz kursları bulabilirsiniz. React ile uygulama geliştirmeyi öğrenmek için şimdi başlayın.

ReactJS

Günümüzün en popüler frontend geliştirme kütüphanelerinden bir tanesidir. Facebook tarafından geliştirilmeye başlanmıştır. Ücretsiz ve açık kaynaktır.

React JS Nedir?
import React, { useState } from "react";
import { useBooks } from "../contexts/BooksContext";

function SeachForm() {
  const [query, setQuery] = useState("");
  const { searchBooks } = useBooks();

  const handleChange = (e) => {
    e.preventDefault();
    setQuery(e.target.value);
  };

  const handleSearch = (e) => {
    e.preventDefault();
    if (query === "") return;
    searchBooks(query);
    setQuery("");
  };

  return (
    <div className="search-box">
        <input
          className="search-input"
          type="text"
          name="query"
          id="query"
          value={query}
          onChange={(e) => handleChange(e)}
        />
        <button className='search-button' onClick={(e) => handleSearch(e)}>Search</button>
    </div>
  );
}

export default SeachForm;